Jan Gotjé Noten is een Amsterdams familiebedrijf.
Het ontstaan van Gotje Noten
De oude wijlen Jan sr. is na de tweede wereldoorlog begonnen als standwerker op de Amsterdamse markten, waaronder de Amsterdamse Jordaan. Hij verkocht daar van alles. Van onbreekbare kammen tot kokos noten. Op zeker moment kocht hij een grote partij pinda’s in dop, die toentertijd populair waren. De meeste mensen hadden het niet breed in de Jordaan. Een krant op tafel, een berg pinda’s er op, radio aan en deze lekkernij zorgde voor betaalbaar vertier. Vroeger waren er verschillende koffiebranderijen in Amsterdam die ook pinda’s roosterden. Hij sloeg zijn partij daar op en bestelde voor een marktdag de hoeveelheid die gebrand moest worden. S ’ochtends vroeg haalde hij ze dan op om ze warm op de markt te verkopen. Het werd een groot succes. Hij bleef in de branche. Al gauw ging hij uitbreiden. Als jongen had hij gewerkt bij een bekende Amsterdamse delicatessen zaak voor welgestelden. Ze verkochten daar bombaynoten(cashewnoten). Het leek hem wel wat om deze noten voor een betaalbare prijs op de markt te brengen.
S ’avonds na de markt werden ze op de veranda gebrand in een grote frituurpan. Door de massa waren ze de volgende dag nog warm. De meeste mensen konden de noot toen nog niet, maar daar kwam snel verandering in. Toen zoon Jan de huidige senior in 1956 geboren werd was het assortiment compleet inclusief de aanverwante zuidvruchten.
De groei van ons bedrijf door de tijd
In 1978 heeft zijn zoon Jan Gotjé en samen met zijn echtgenote Gitta eigen markten opgestart. Ook hebben zij diverse notenwinkels gehad.
Ergens midden 90er jaren is gestart met de groothandel. Als hoofddoel om eigen markten en winkels van kwaliteitsnoten te voor zien. Gotjé vond de kwaliteit van de bestaande notengroothandels achteruit gaan. De prijs werd belangrijker dan de kwaliteit. Door zijn eigen groothandel had hij hier meer grip op. De groothandel verkocht voornamelijk bulk. Buiten voor zich zelf was dat vaak aan andere notenkramen en -gespecialiseerde notenwinkels.
Onze eerste klanten
In 2001 bezochten Jan en Gitta een vooraanstaande horeca leverancier op de groothandelsmarkt te Amsterdam.
Ze waren verbaasd over de kwaliteit. Zeker voor deze groothandel die bekend stond om zijn goede kwaliteiten. Alles was top, maar de noten sloeg nergens op. Hun gesprek werd opgemerkt door een medewerker. Hij vertelde dat hun vorige leverancier de Firma Baljet helaas gestopt was en dat zij ook totaal niet tevreden waren met de kwaliteit van de opvolger. Toen hij de naam Gotjé hoorde werd hij enthousiast. Hij ging het met de directie overleggen. Jan en Gitta lieten hun nummer achter en vertrokken. Op de terugweg werden ze al gebeld of ze terug konden komen. Een kwartier later zaten ze bij de directie aan tafel en bleek dat Gotjé al in het vizier zat.
Een paar weken later was branden en verpakken van noten en zuidvruchten een feit.
De horeca verpakkingen sloegen goed aan en de Gotjeetjes waren trots. Maar ook de groothandel bleek trots. In veel publicaties stonden de noten op de achtergrond als er een foto van de woordvoerder geplaats werd. Via de horecagroothandel werd Gotjé benaderd door de eigenaar van een Noord-Hollandse supermarkt keten. Hij had de noten geproefd en was om. Hij wilde deze noten ook. Het probleem was echter dat Gotjé nog geen verpakkingsmachine had voor consumentenzakjes. De kruidenier zag het probleem niet en stelde voor te beginnen in één filiaal en dat dit dus handmatig zou kunnen. Later als er iets meer geautomatiseerd zou zijn, kon er uitgewaaid worden naar de ander filialen. De eerste levering was aan een nieuw filiaal in Purmerend en werd gelijk een succes.
De eerste verpakkingsmachine werd snel aan geschaft, ander kon er niet uitgegroeid worden naar de andere toen nog 40 filialen.
Onze bedrijfsruimtes
In de loop der jaren is er verder uitgegroeid. De productie vond aanvankelijk plaats in het bedrijfspand te Werverhoof. Het bedrijf is in 2004 verhuisd naar Hempoint aan de nieuwe Hemweg 5k in Amsterdam.
650 m2 bedrijfsruimte was voor de komende jaren wel voldoende. in de jaren die volgde werd het wel steeds krapper.
Het zal ca het jaar 2012 geweest zijn, dat Gotjé benaderd werd door wat nu de grootste maaltijdboxen leverancier is. Ze haalden onze noten al op de Albert Cuyp en maakte er zelf porties van, maar vroegen of wij ook kleine zakjes voor hun konden verpakken. Wij waren op dat moment al veel bezig met portie verpakkingen die we verkochten onder de naam bartoppers aan café’s e.d. dus dat was geen probleem.
De hoeveel heden waren in het begin klein, zodat er vaak met de hand gevuld werd, omdat de machine instellen meer tijd koste. Maar in de jaren die volgde groeide de aantal. Maar ineens werden ze groot en de aantallen groeide. De bedrijfsruimte werd in een klap te klein. Gelukkig kon er een pand op het zelfde terrein gehuurd worden. Het gaf weer even lucht. Ook onze andere klanten groeiden en het werden er meer. Een jaar later werd het derde pand in gebruik genomen.
De logistiek werd ingewikkelder met 3 panden. Er moest een groter pand komen. Alles moest onder één dak. Er is gezocht naar grond in Amsterdam, maar dat was wel heel kostbaar. Zaandam en Purmerend werd de volgende optie. De bouwtekeningen waren al gemaakt, allen de grond konden we nog niet vinden. Zoon Jan jr. kwam. met een advertentie aan. Een pand ca 3000 M2. Geheel gekoeld. Productie ruimtes die aan alle HACCP voorwaarde voldoen. Het was te mooi om waar te zijn. Maar het was waar.
Het was echter iets verder als waarop gehoopt was. Namelijk Heerhugowaard.
Na bezichtiging was de familie Gotjé verkocht. En de aankoop was een feit. In de zomer van 2019 heeft de verhuizing plaats gevonden. Één pand in Amsterdam is behouden. Nieuwe Hemweg 6a. Dit is tevens het kantoor adres. Want Jan Gotjé Noten B.V. laat haar roots niet los en blijft een Amsterdams bedrijf.
Beëindigen van de markt
In 2003 was er na bijna 25 jaar op de wachtlijst te hebben gestaan een plaats vrijgekomen op de bekendste markt van Nederland, de Albert Cuyp markt in Amsterdam. Hierdoor is toentertijd gestopt de andere markten en winkels.
Omdat het vooral op de Amsterdamse markten door regelgeving van het bestuur steeds moeilijker wordt om een food bedrijf naar moderne maatstaven te runnen Is Jan Gotjé na bijna ruim 70 jaar markt geschiedenis gestopt in oktober 2020.
Om de vaste klanten van de Cuyp te kunnen bedienen heeft Jan Gotjé jr. en zijn vrouw Senta in de Ferdinand Bolstraat 141 de winkel Deli-Gotjé geopend. Hier worden niet alleen de befaamde Gotjé noten verkocht, maar ook kwaliteitsolijven, tapenades uit eigen keuken en wijnen.
Waar staat Gotjé nu?